Artykuł

Jak przygotować mrożonki
Jak przygotować mrożonki

Stragany latem przepełnione są różnymi owocami i warzywami. Aby skorzystać z okazji warto je kupić i zamrozić. Okazuje się, że można mrozić prawie wszystko. Dzięki temu zimą można cieszyć się ich smakiem. Do mrożenia powinno się wybierać tylko i wyłącznie dojrzałe, zdrowe owoce, czy warzywa. Najpierw należy je dokładnie umyć i wysuszyć. Trzeba również usunąć różnego rodzaju szypułki. Przed zamrożeniem wszystkie warzywa powinno się zanurzyć na chwile do wrzątku, a następnie do zimnej wody w celu schłodzenia. Spowoduje to, że nasze mrożonki nie stracą smaku i aromatu.

Osuszone warzywa można pakować do woreczków. Najkorzystniej jest mrozić małe porcje. Warto na każdym opakowaniu napisać co ono zawiera oraz kiedy było mrożone. Takie owoce jak truskawki czy jagody powinno się mrozić luzem, a następnie włożyć do woreczków. Jeśli zrobimy to w ten sposób nie posklejają się i zachowają swój początkowy kształt. Warzywa czy owoce trzeba zamrażać w jak najniższej temperaturze. Należy pamiętać, że do mrożenia nie nadają się takie warzywa jak cykoria, sałata i rzodkiewka.           

Podobne

Lewarek żaba - zasady pracy i obsługiwania

Urządzenie zwane popularnie lewarek żaba to jeden z podstawowych elementów zasadniczego wyposażenia warsztatu naprawczego. Podnośnik żaba zobac...
Czytaj więcej >>

Fotografia niezapomnianą pamiątką z wakacji

Wszyscy ludzie wybierając się na wakacje, marzą, aby przywieść z nich wspaniałe wspomnienia. Rzeczami, do których chętne sięgamy nawet po kilku...
Czytaj więcej >>

Naturalny ogród przy domu

Ogród naturalny naśladuje przyrodę. Najważniejsze są w nim rośli­ny. Elementy ogrodowej architektury są dyskretnym uzupełnieniem. Rośliny. ...
Czytaj więcej >>